19 Nisan 2008 Cumartesi

8.Sınıf Yazılı Soruları 3

1- Osmanlı Devleti’nde II. Mahmut zamanında 1831’de ki ilk nüfus sayımı hangi amaçla yapılmıştır? / Fransız ihtilalinin etkisi ile Osmanlılara karşı ilk isyan eden azınlık?

2- Fransız ihtilali sonrası bağımsızlık elde eden ilk topluluk? / Osmanlı Devleti’nde divan teşkilatı aynı zamanda bugünkü anlamda yüksek bir mahkemedir. Divana yüksek mahkeme özelliği kazandıran divan üyesi?

3- Osmanlı devletinde önemli devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı resmi kurum? / Osmanlı devletinde gelişme gösteren sanat dallarından biri?

4- Osmanlı devletinde şehzadelerin devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları için gönderildiği yer / Osmanlıda yaya ve müsellem ordusundan sonra kurulan ordu?

5- Osmanlıda geliri devlet memurlarına verilen toprak? / Osmanlıda resim yerine geliştirilen sanat dalı?

6- Osmanlıda divan üyelerine görev karşılığı verilen arazi bölümü? / Birinci Dünya savaşı galipleri arasında yer alan ama hedeflediği amaca ulaşamayan bir devlet?

7- Mustafa Kemal’in yazdığı en önemli eser? / Mondros’tan sonra hızla yayılan işgal karşısında halkın tepkisi, Atatürk’ün hangi ilkesinin halk tarafından benimsendiğini gösterir?

8- “Heyet-i Temsiliye vatanın tamamını temsil eder” kararının alındığı kongre? / Osmanlı hükümeti üzerine düşen görevi yapamadığı takdirde geçici bir hükümetin kurulacağı kararının alındığı kongre?

9- Mondros Ateşkes ant. Hükümlerince Antalya ve Konya’yı işgal eden devlet? / I. TBMM’nin en çok harcama yaptığı alan?

10- Misak-ı Millide “Siyasi, adli ve ekonomik gelişmemizi engelleyecek sınırlamalar kabul edilemez” maddesi ile karşı çıkılan mesele? / Milli mücadele döneminde imzalandığı halde uygulamaya konulmayan antlaşma?

11- Sakarya savaşı sonrası yapılan bir antlaşma? / Bugünkü Suriye sınırlarını çizen Ankara antlaşmasını imzalayan devlet?

12- Ermeni Saldırılarını önleyen Doğu Cephesi komutanının adı? / Lozan’da Yunanistan’dan Savaş tazminatı olarak alınan yer?

13- Ülkemizde, yenilik ve gelişmelerin izlenmesi prensibinin bağdaştığı Atatürk ilkesi?

14- Tanzimat Fermanını hazırlayıcısı kimdir?


1

A

S

K

E

R

İ

S

I

R

P

L

A

R

2

Y

U

N

A

N

İ

S

T

A

N

K

A

Z

A

S

K

E

R

3

D

İ

V

A

N

S

Ü

S

L

E

M

E

4

S

A

N

C

A

K

Y

E

N

İ

Ç

E

R

İ

5

D

İ

R

L

İ

K

M

İ

N

Y

A

T

Ü

R

6

H

A

S

R

U

S

Y

A

7

N

U

T

U

K

M

İ

L

L

İ

Y

E

T

Ç

İ

L

İ

K

8

S

İ

V

A

S

E

R

Z

U

R

U

M

9

İ

T

A

L

Y

A

A

S

K

E

R

İ

10

K

A

P

İ

T

U

L

A

S

Y

O

N

S

E

V

R

11

A

N

K

A

R

A

F

R

A

N

S

A

12

K

A

Z

I

M

K

A

R

A

A

Ğ

A

Ç

13

İ

N

K

I

L

A

P

Ç

I

L

I

K

14

M

U

S

T

A

F

A

R

E

Ş

İ

T

P

A

Ş

A

1- Osmanlı Devleti’nde II. Mahmut zamanında 1831’de ki ilk nüfus sayımı hangi amaçla yapılmıştır? (Askeri) / Fransız ihtilalinin etkisi ile Osmanlılara karşı ilk isyan eden azınlık? (Sırplar)

2- Fransız ihtilali sonrası bağımsızlık elde eden ilk topluluk? (Yunanistan) / Osmanlı Devleti’nde divan teşkilatı aynı zamanda bugünkü anlamda yüksek bir mahkemedir. Divana yüksek mahkeme özelliği kazandıran divan üyesi? (Kazasker)

3- Osmanlı devletinde önemli devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı resmi kurum? (Divan) / Osmanlı devletinde gelişme gösteren sanat dallarından biri? (Süsleme)

4- Osmanlı devletinde şehzadelerin devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları için gönderildiği yer (Sancak) / Osmanlıda yaya ve müsellem ordusundan sonra kurulan ordu? (Yeniçeri)

5- Osmanlıda geliri devlet memurlarına verilen toprak? (Dirlik) / Osmanlıda resim yerine geliştirilen sanat dalı? (Minyatür)

6- Osmanlıda divan üyelerine görev karşılığı verilen arazi bölümü? (Has) / Birinci Dünya savaşı galipleri arasında yer alan ama hedeflediği amaca ulaşamayan bir devlet? (Rusya)

7- Mustafa Kemal’in yazdığı en önemli eser? (Nutuk) / Mondros’tan sonra hızla yayılan işgal karşısında halkın tepkisi, Atatürk’ün hangi ilkesinin halk tarafından benimsendiğini gösterir? (Milliyetçilik)

8- “Heyet-i Temsiliye vatanın tamamını temsil eder” kararının alındığı kongre? (Sivas) / Osmanlı hükümeti üzerine düşen görevi yapamadığı takdirde geçici bir hükümetin kurulacağı kararının alındığı kongre? (Erzurum)

9- Mondros Ateşkes ant. Hükümlerince Antalya ve Konya’yı işgal eden devlet? (İtalya) / I. TBMM’nin en çok harcama yaptığı alan? (Askeri)

10- Misak-ı Millide “Siyasi, adli ve ekonomik gelişmemizi engelleyecek sınırlamalar kabul edilemez” maddesi ile karşı çıkılan mesele? (Kapitulasyon) / Milli mücadele döneminde imzalandığı halde uygulamaya konulmayan antlaşma? (Sevr)

11- Sakarya savaşı sonrası yapılan bir antlaşma? (Ankara) / Bugünkü Suriye sınırlarını çizen Ankara antlaşmasını imzalayan devlet? (Fransa)

12- Ermeni Saldırılarını önleyen Doğu Cephesi komutanının adı? (Kazım) / Lozan’da Yunanistan’dan Savaş tazminatı olarak alınan yer? (Karaağaç)

13- Ülkemizde, yenilik ve gelişmelerin izlenmesi prensibinin bağdaştığı Atatürk ilkesi? (İnkılapçılık)

14- Tanzimat Fermanını hazırlayıcısı kimdir? (Mustafa Reşit Paşa)

Hiç yorum yok:

Göktürk devleti makale

Göktürk devleti makale Göktürk Devleti, Orta Asya'da kurulan Türklerin ilk devletidir. Devletin kuruluşu, Orhun Anıtları'nda kayded...